Site-ul www.stere.ro a împlinit 500 de zile!

Înainte de toate, repet recunoştinţa pe care o am faţă de domnul Victor OCNĂRESCU (foto), webmaster-ul site-ului, fără a cărui implicare extraordinară, acest site nu ar fi apărut şi nu ar fi putut continua.

Vă prezint acum pe www.stere.ro în jur de 50.000 de pagini de şah, cca. 95% fiind din cărţile din România, unde am acoperit mai toată perioada de la începuturi până spre anii ’90 ai secolului trecut, plus sute, cred că am depăşit deja mia, de numere din revistele româneşti, adică 50 (!) de ani compleţi din „Revista Română de Şah”, colecţiile complete din “Şah-Mat”, “Şah”, “Şahul”, “arhiŞAH”, “TimŞah”, “Buletin Problemistic” şi toate “Suplimentele” sale etc. plus multe periodice. La acestea se adaugă alte sute de imagini din “Istoria şahului românesc” şi din “Albume” sau “Biobibliografie”.

Avem peste 230.000 de pagini vizualizate până acum, din 119 ţări ale lumii. Este mult, este puţin!?… Excelsior!

Mă bucur că am captat atenţia a 2-3-4 pasionaţi de şah şi de istorie, care au contribuit şi vor continua, cu materiale. La mai mulţi! De asemenea, o importantă bibliotecă naţională ne-a acceptat parteneriatul pentru a putea prezenta o serie de publicaţii vechi. Nu este stilul nostru să nominalizăm, dar toţi sunt menţionaţi pe site.

Aştept în continuare ca jucătorii activi să ne trimită câte un material sau măcar să-şi prezinte ori să actualizeze propria BioBibliografie de pe site… Iar de la jucătorii mai vechi, să nu zic bătrâni, încă așteptăm materiale ilustrative pentru activitatea lor. Nu s-a prea întâmplat aşa ceva, cu doar 3-4 excepţii, pe care le sesizaţi şi Dvs. pe site.

În schimb am aflat că unele din publicaţiile pe care vi le prezint gratuit pe site, după mult efort de timp şi financiar, se vehiculează în România “ca între prieteni”, adică nu “Vezi că pe STERE.ro s-a mai publicat cartea/revista …”, ci “Îţi trimit cartea/revista …”. Nu este corect, nu este cinstit! Adică iar “mica ciupeală” balcanică? Probabil că de aceea, la o statistică reală, rece şi impersonală a site-ului STERE.ro furnizată de Google Analytics, România este pe locul 19, respectiv 20 la capitolele „pagini / vizită”  şi „timp (minute) / vizită”… Se pare că degeaba tot spun eu cititorilor români “Dvs. vă este destinat site-ul…”!?

Astfel că, pentru a diminua la maximul posibil pirateria (şi nesimţirea!) digitală, am emis cele 3 principii ale www.stere.ro şi vom reclama încălcarea drepturilor de autor relativ la publicaţiile digitale la autorităţile competente când va fi cazul. Deci:

  1. Toate publicaţiile www.stere.ro au fost, sunt şi vor fi gratuite.
  2. Ca o consecinţă a primului principiu, niciodată o publicaţie de pe www.stere.ro nu poate deveni subiect comercial, în sensul că nu va putea fi vândută, indiferent de preţ, de prelucrare ulterioară ori sub formă de extras, unei terţe persoane.
  3. Subsecvent principiului 2, nicio publicaţie de pe www.stere.ro nu trebuie downloadată în vederea retransmiterii electronice sau pe orice tip de suport: hârtie, CD/DVD etc. către terţe persoane. Download-ul de pe www.stere.ro trebuie privit doar ca uz personal, nu public. Pentru difuzarea materialelor de pe www.stere.ro se va transmite adresa site-ului, nu download-urile!

Nu mă aştept, sincer, ca această postulare a celor 3 principii să schimbe radical optica cititorilor români. Dar trebuie să încercăm!

Oricum, mergem înainte. Sau, vorba pionului care tinde la transformare: “Excelsior!”.

Şi cum nu am timp să gestionez acum şi un forum pe site şi cum corespondez foarte rar pe Facebook, comentariile / părerile / propunerile / criticile Dvs. le aştept pe adresa de mail marian_stere@yahoo.com.

Marian STERE

Distribuiți acest articol: