Ionuț Iamandi, „Șahiștii” – proză scurtă românească inspirată din lumea șahului

Miercuri, 4 august 2021, în „Sala Media” a Muzeului Național al Țăranului Român din București, Șoseaua Kiseleff nr. 3, are loc între orele 18.00 și 20.00 lansarea cărții intitulate „Șahiștii. Povestiri”, publicată de editura Eikon.

Cartea cuprinde treizeci și două de povestiri, fiecare dintre ele reprezentând simbolic câte o figură din setul de șah cu același număr de piese. Ionuț Iamandi, autorul volumului, afirmă că firul cărții este într-adevăr șahul, dar povestirile arată „cât de multe și profunde lucruri poate spune acest joc despre condiția umană”.

Cititor al cărții în faza ei de manuscris, marele maestru internațional Florin Gheorghiu a scris: „Pentru un șahist, eșichierul este doar suprafața, doar fața văzută a jocului său; dedesubt, e viața cu zbaterile și constrângerile ei, care de multe ori ne scapă atunci când ne aventurăm în lumea șahului. Prin povestirile din cartea sa cuprinzător și inspirat intitulată „Șahiștii”, domnul Ionuț Iamandi ne oferă tocmai șansa de face acele incursiuni în geologia partidelor de șah din toate vremurile și de pe toate continentele. O lectură fascinantă, care te absoarbe fără să îți dai seama!”

1837 – Erkölcsi tanuság a sakk játékból (Despre morala șahului)

Începând de acum, mi-am propus să vă prezint ritmic, fără vreo periodicitate promisă, fragmente din seria de volume Istoria șahului românesc, dedicată Centenarului Federației Române de Șah.

Și primul pas îl facem cu secțiunea Bibliografia 2.0. A propos, cunoașteți versiunea 1.0, RO-ABC. Romania – A Bibliography of Chess. Bibliografia șahului românesc, București, 2009?

Înainte de toate, vreau să fac o precizare pe care o voi detalia, poate, cu altă ocazie. În ciclul “Istoriei șahului românesc” tratez evenimente, personalități, publicații, periodice etc., într-un cuvânt orice are legătură cu ceea ce s-a numit sau numim astăzi România, respectând totodată contextul istoric și geopolitic.

Spre exemplu, publicația despre care vorbim în continuare și pe care o consider aparținând patrimoniului șahist maghiar, cred că merită și trebuie menționată, nu doar ca localizare geografică actuală, ci și ca o dovadă de interes și, de ce nu?, de impulsionare pentru jocul de șah și pentru (puținii) pasionați de atunci, fie ei maghiari sau români. Că doar Gens una sumus!

După mult timp în care manuscrisul Giocul șatranci, Iași, 1838, datorat lui Fr. Rujițki, a fost considerat a doua lucrare pe temă șahistă de pe teritoriul actual al României, am identificat recent un alt manuscris, mai vechi cu un an!

Este vorba de Erkölcsi tanuság a sakk játékból, o traducere în limba maghiară după “On the Morals of Chess” (Despre morala șahului) de Benjamin Franklin, eseu scris în 1779 și publicat pentru prima dată în decembrie 1786 în The Columbian Magazine. [https://americanliterature.com/author/benjamin-franklin/essay/the-morals-of-chess]

Manuscrisul de 8 file, datat și localizat 1837, Koronka (în prezent Corunca, jud. Mureș), se află în posesia Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga” din Cluj‑Napoca, unde este trecut ca autor secundar” (probabil traducător !?) Ferenc Toldalagi.

Continuând cercetările, din articolul Castelul Toldalagi din Corunca, două secole de istorie, publicat de Amalia Vasilescu, am aflat că: “Istoria castelului este strâns legată de cea a nobiliarei familii Toldalagi și a fost construit în jurul anului 1830 de către Francisc Toldalaghy (al IV-lea), în locul unui castel mai vechi din secolul al XVII‑lea. Astăzi impozantă şi în ruine, clădirea a fost renumită pentru că în epoca sa de aur avea o grădină de 110 de iugări, mai mare decât cel al castelului din Schönbrunn, precum şi pentru biblioteca sa în care se numărau mai mult de 10.000 de cărţi. Biblioteca castelului, măsura 63 de metri pătrați și era una dintre cele mai bogate din Transilvania. După naționalizare, unele dintre aceste cărți au ajuns în colecția Teleki.” [https://altmarius.ning.com/profiles/blogs/castelul-toldalagi-din-corunca-doua-secole-de-istorie]

Și, în final, am descoperit în aceeași bibliotecă publicația Nemzeti Társalkodó, Cluj, care în numărul 23 / 5.xii.1837, prezintă (probabil) varianta tipărită a manuscrisului de la Corunca! Am introdus în text acel “probabil”, până vom avea certitudinea, după confruntarea celor două lucrări.

Superbet Chess Classic Romania 2021

Informații de acces la ceremonia de deschidere și la competiția Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour 2021

Click pentru Comunicatul de presă din 03.06.2021

* * *

Competiția de șah Superbet Chess Classic Romania 2021, prima etapă a Grand Chess Tour 2021 – inaugurată azi la București cu participarea lui Garry Kasparov și a unor copii campioni

8 jucători de top din străinătate și cei mai buni 2 jucători români, printre care singurul junior din concurs, se confruntă între 5-14 iunie.

Click pentru Comunicatul de presă din 04.06.2021

* * *

Două șahiste junioare au obținut remiză în cadrul simultanului cu Garry Kasparov și marii maeștri internaționali înscriși la  Superbet Chess Classic Romania 2021

Click pentru Comunicatul de presă din 05.06.2021

* * *

Runda 1, 05.06.2021 – Liniștea dinaintea furtunii: toate partidele din prima rundă a Superbet Chess Classic Romania 2021 s-au încheiat cu remiză.

Click pentru Comunicatul de presă din 06.06.2021

* * *

Runda 2, 06.06.2021 – Primul șoc și prima victorie românească: Bogdan Deac intră pe primul loc în clasamentul rundei a doua a Superbet Chess Classic Romania 2021, alături de Fabiano Caruana, numărul 2 mondial.

Click pentru Comunicatul de presă din 07.06.2021

* * *

Runda 3, 07.06.2021 – O nouă victorie românească la Superbet Chess Classic Romania 2021: Constantin Lupulescu l-a învins pe jucătorul olandez Anish Giri, numărul 6 mondial, în timp ce toate celelalte patru partide s-au finalizat cu remiză.

Click pentru Comunicatul de presă din 08.06.2021

* * *

Runda 4, 08.06.2021 – Schimbare de clasament la Superbet Chess Classic Romania 2021: Wesley So și Alexander Grischuk sunt noii lideri ai turneului.

Click pentru Comunicatul de presă din 09.06.2021

* * *

Runda 5, 09.06.2021 – Se încinge lupta la vârful clasamentului Superbet Chess Classic Romania 2021: trei jucători conduc la egalitate, la jumătatea turneului.

Click pentru Comunicatul de presă din 10.06.2021

* * *

Runda 6, 11.06.2021 – Doi șahiști se detașează la vârful clasamentului Superbet Chess Classic Romania 2021 după runda a șasea: Shakhriyar Mamedyarov și Alexander Grischuk.

Click pentru Comunicatul de presă din 12.06.2021

* * *

Runda 7, 12.06.2021 – Shakhriyar Mamedyarov reușește a treia victorie consecutivă și  devine liderul detașat la Superbet Chess Classic Romania 2021.

Click pentru Comunicatul de presă din 13.06.2021

* * *

Runda 8, 13.06.2021 – Trofeul Superbet Chess Classic Romania 2021 e foarte aproape să plece în Azerbaidjan, dar o răsturnare de situație încă mai e posibilă în runda a noua.

Click pentru Comunicatul de presă din 14.06.2021

* * *

Runda 9, 14.06.2021 – Marele maestru azer Shakhriyar Mamedyarov a câștigat trofeul Superbet Chess Classic Romania 2021 și un premiu în valoare de 90.000 de dolari.

Click pentru Comunicatul de presă din 15.06.2021

* * * * * * * * *

O ocazie rarisimă ca aceasta, de a avea alături doi mari maeștri de superclasă, fostul campion mondial Garry Kasparov și fostul campion mondial de juniori Florin Gheorghiu, nu trebuie ratată în niciun fel. Drept pentru care le-am obținut autografele pe un triptic de fotografii datând de acum … 40 de ani (!), de la superturneul Moscova 1981. Dacă vreți, un fel de precursor al Superbet Chess Classic Romania 2021!

* * * * * * * * *

Comunicatele de presă și titlurile lor, precum și imaginile sunt furnizate de Superbet Chess Classic Romania 2021!

Iar la final, o fotografie cu prietenul meu Levon Aronian, câștigătorul ediției precedente și locul secund al ediției actuale, care mi-a spus că îi amintesc de … Viktor Korcinoi! Așa o fi?!

Arbitrul internațional Ioan Fleisz – 70 ani!

Pe data de 3 iunie 2021, arbitrul internațional de șah Ioan-Tiberiu FLEISZ împlinește 70 de ani! Îi urăm La Mulți Ani, sănătate și activitate șahistă bogată în continuare, și dăm cuvântul prietenului și colaboratorului său (și al nostru!), dl. Zoltan Makai, pentru a puncta câteva din multele realizări ale sărbătoritului în domeniul sportului minții.

Dr. Ioan-Tiberiu Fleisz s-a născut la Oradea, în 3 iunie 1951.

A terminat liceul la Oradea, după care s-a înscris la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde în anul 1979 devine licențiat al Facultății de Istorie-Filozofie. În 1995 obține titlul de doctor în științele istorice la Budapesta, iar în anul 1999 obține același titlu și la București. În 2008 obține titlul de profesor universitar abilitat. A predat la mai multe școli din Bihor, cel mai mult la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea. Mai târziu a predat la Universitatea Creștină Partium din Oradea și la Universitatea din Oradea. Ca profesor invitat a ținut de mai multe ori cursuri la Universitățile din Budapesta și Pecs.

A publicat sute de articole de specialitate și 20 de cărți tratând istoria orașelor, a presei și a culturii. Este membru în Colegiul Academiei Maghiare de Științe.

Pe plan social-cultural a condus mai multe organizații non-profit și a organizat numeroase evenimente cultural-științifice.

Între anii 1996-2000 a fost consilier județean în Bihor, iar între anii 2008-2012 consilier municipal în Oradea. Este considerat o persoană marcantă a vieții științifice și culturale din județul Bihor.

A început să practice șahul la vîrsta de 16 ani, fiind legitimat la mai multe cluburi din Oradea. Ca jucător a obținut de două ori titlul de vicecampion județean, ajungând la o normă de candidat de maestru și un rating de 2145, apoi s-a orientat mai mult spre activități legate de organizarea vieții șahiste din județul Bihor. Din 1980 a condus echipa Olimpia Oradea, iar în 1985 a înființat A.S. Știința-Învățământ Oradea, unde a devenit președintele secției de șah, antrenor-jucător și căpitan de echipă. În 1992 a înființat AS Orom Oradea, unde a activat ca antrenor și organizator. Actualmente este legitimat la CS Universitatea Agora SC Oradea.

În anul 1980 devine membru al Comisiei județene de șah Bihor, din 1990 fiind pentru 15 ani secretarul acestei comisii. În anul 2005 devine membru, iar mai târziu vicepreședinte al Asociației Județene de Șah Bihor. A fost printre inițiatorii turneului internațional de șah Cupa Felix și a introducerii în Oradea a turneelor de șah rapid în sistem elvețian. În 1986 a organizat primul concurs de șah prin corespondență la nivelul județului Bihor, pe care l-a coordonat de-a lungul a 5 ediții împreună cu maestrul Mihai Șuta.

În anul 2000 a inițiat și a organizat Simultanul campionilor, în memoria marelui simultan care a avut loc la Oradea în anul 1900 în prezența campionului mondial en titre Emanuel Lasker, a campionului maghiar Geza Maroczy și a jucătorului de vârf austriac de origine română Georg Marco / Gheorghe Marcu. Simultanul a fost susținut de campionul Ungariei, marele maestru Horvath Csaba, și de campionul de atunci al României, marele maestru Dieter Nisipeanu, care cu un an înainte ocupase locul trei la Campionatul Mondial disputat în sistem eliminatoriu, iar în 2005 a devenit și campion european.

În anul 2006 a organizat în cadrul Programului Euroregional Bihor – Hajdu-Bihar un atractiv meci pe echipe între selecționatele celor două județe limitrofe. Cu această ocazie a fost editată și o broșură cu evenimentele și partidele meciului.

În 2010 a contribuit la organizarea ediției jubiliare a 25-a a Cupei Felix, care între timp a ajuns la 31 de ediții.

Ca publicist, este autorul a peste 100 articole cu teme de șah în ziare și reviste. Între 1985 și 1991 a condus rubrica de șah de mare tradiție a revistei culturale „Familia” din Oradea. Este coautorul unei cărți despre istoricul șahului din Oradea și Bihor și a unei culegeri de studii despre realizările șahului orădean.

Cele mai remarcabile rezultate le-a obținut ca arbitru de șah. A început arbitrajul în 1980, devenind în anul 1991 arbitru internațional, iar în 1994 obține și titlul de arbitru republican. A fost recunoscut ca un arbitru obiectiv și imparțial. A arbitrat la multe turnee importante, dintre care se remarcă 16 ediții ale Superligii pe echipe de seniori și senioare, 4 finale de seniori și senioare, 15 finale de juniori și junioare. De asemenea, a arbitrat la numeroase openuri și turnee, ca de exemplu: Cupa Felix – 15 ediții, Festivalul Vâlcean – 3 ediții, Cupa Homorod Odorhei în anii 1992-1993, Festivalul Ciuc Premium Miercurea Ciuc în anii 1999-2001. În Ungaria a arbitrat la Hajduszoboszló Aggtelek, Hajduböszörmény, Gyula, la turneele First Saturday din Budapesta 1992-1993, dar și în Campionatele pe echipe ale Ungariei în ediția 2012-2013. A mai arbitrat și în Franța, la Val Thorens 1991.

A fost delegat și la turnee de nivel european și mondial. Astfel, a arbitrat la Campionatele Mondiale pentru copii și juniori de la Timișora 1988, Bratislava 1993, Szeged 1994, la Campionatele Europene pentru copii și juniori de la Mamaia 1991, Szombathely 1993, Băile Herculane 1994, Rimavska-Sobota 1996 și la Campionatele Mondiale de juniori sub 20 ani de la Mamaia 1991, respectiv Siofok 1996.

De-a lungul anilor a avut ocazia să arbitreze pe toți jucătorii fruntași ai României. De asemenea, i-a arbitrat pe mulți jucători importanți: Alexei Shirov, Peter Leko, Ruslan Ponomariov, Veselin Topalov, Vladimir Akopian, sau pe Judit Polgar, Zsofia Polgar, Alisa Galliamova, Antoaneta Stefanova, Alisa Maric, Natalia Zukova, Pia Cramling și alți jucători și jucătoare de la vârful șahului mondial.

Cel mai important turneu la care a arbitrat Ioan Fleisz poate fi considerat Campionatul European pe echipe de la Debrecen (Ungaria) în anul 1992, când a avut ocazia să arbitreze foști campioni mondiali, alături de alți mari maeștri de renume: Garri Kasparov, Vladimir Kramnik, Nigel Short, Vassili Ivanciuk, Alexander Beliavski, Michael Adams, Lajos Portisch, Loek van Welly ș.a.

În ultimii ani, mai ales datorită preocupărilor profesionale, a arbitrat mai puțin. Dintre concursurile arbitrate în ultima perioadă se remarcă Campionatul European de şah rapid, blitz şi dezlegări pentru juniori și copii de la Oradea 2018, unde a fost arbitru șef adjunct. În octombrie 2020 a fost arbitru șef la cel mai puternic turneu de șah rapid al anului din România, Memorialul Dan Mihai Carțiș, ediția a IV-a.

În mai 2020, Ioan Fleisz a înființat pe serverul de șah www.chess.com primul club de șah online cu activitate permanentă din Bihor, denumit Șah Club Oradea, care este destinat în primul rând șahiștilor care au avut sau au orice fel de legătură cu Oradea sau Bihor, indiferent unde sunt legitimați sau unde sunt acum în lume. Printre fondatori se mai numără ing. Dan Cezar Carțiș și maestrul FIDE Dan Raț. Clubul a avut succes dezvoltându-se repede, numărul membrilor ajungând la circa 200.

A introdus campionatele județene de șah rapid și blitz online, a organizat și a arbitrat mai multe competiții importante online.

Este și în prezent membru în lotul național de arbitri de șah și membru activ al Asociației Județene de Șah Bihor.

Un mare animator al șahului – “Sergentul” Constantin C. Grosu

Constantin C. Grosu s-a născut la 26.02.1952 în localitatea Bălteni, judeţul Vaslui.

A învăţat şcoala primară în satul Capul Rediului, gimnaziul la Şcoala Bălteni, iar la îndemnul părinţilor, Costache şi Lisaveta, a devenit învăţător în 1972, studiind la Liceul pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi. A profesat 3 ani la Şcoala din Bălteni Deal, apoi 15 ani la Şcoala din Puşcaşi şi alți 28 de ani la Şcoala „Vasile Alecsandri” din Vaslui, pregătind astfel multe generaţii de copii.

De-a lungul celor 46 de ani de carieră pedagogică, Constantin C. Grosu a urcat treptele afirmării obţinând gradul didactic I, a fost metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, a fost formator la Casa Corpului Didactic Vaslui, susţinând mai multe cursuri de formare cu cadrele didactice din judeţ privind „Educaţia prin şah în învăţământul preuniversitar”. A fost distins în anul 2006 de Ministerul Educatiei cu titlul „Gheorghe Lazăr” clasa I, pentru „merite deosebite în activitatea la catedrã și pentru rezultate remarcabile avute în formarea și educarea tinerilor“. A fost evidenţiat de două ori, la Ziua învăţătorului, cu Diploma de merit.

Pasiunea pentru „jocul regilor” şi activitatea de instructor de şah la Palatul Copiilor Vaslui l-a afirmat în comunitatea locală, obţinând cu elevii săi rezultate remarcabile în şahul local, judeţean, naţional şi internaţional.

Constantin C. Grosu a organizat multe întreceri sportive la care au participat şahişti consacraţi din ţară şi de peste hotare, a dezvoltat relaţii de colaborare cu centre de şah din Arad, Bălţi, Botoşani, Buzău, Cernăuţi, Constanţa, Iaşi, Nisporeni, Suceava şi Ungheni. A organizat simpozioane tematice, de 2 ori Campionatul Naţional de Şah pentru Veterani şi o dată Campionatul Naţional de Şah – Divizia B, când a promovat Vasluiul, care s-a afirmat astfel ca un centru puternic pe harta şahului românesc. Și ca o recunoaștere a meritelor organizatorice, a fost cooptat în diferite comisii ale Federaţiei Române de Şah.

A desfăşurat şi o intensă activitate editorială, publicând mai multe cărţi cu caracter didactic la edituri ca Junimea, Cutia Pandorei, Tiparul, Media Sind, F&F Internaţional Gheorgheni, cărţi ce şi-au găsit locul în ghiozdanele nepoţilor săi Robert şi George și ale altor copii, în biblioteca judeţeană şi în cea naţională. Reproducem mai jos câteva din lucrările sale.

Pentru întreaga sa activitate, Constantin C. Grosu a primit din partea Primăriei Vaslui placheta omagială „Pentru o viaţă încununată de succes, prin devotament şi preocupare în promovarea comunităţii locale şi a „sportului minţii”.

Ne alăturăm aprecierilor binemeritate la adresa acestui mare animator al șahului care este Constantin C. Grosu, prietenește supranumit „Sergentul”!, și pe care eu l-aș compara cu Aurel Stellia, tot un învățător, promotorul șahului sătesc în România interbelică.

Vom reveni!

Florin Codarcea – un împătimit al șahului

Pasiunea unui om pentru un domeniu poate atinge cote pe care nu le gândim în mod normal.

Florin Codarcea a fost ceea ce am putea numi pasionatul iremediabil de șah, adoratorul pe vecie al Caissei!

Căci doar un pasionat peste măsură de sport, în general, și de șah, în special, putea crea ceea ce a creat el. Și mă refer aici la un Album (da, cu “A mare”) de amintiri din lumea șahului cum rar se întâlnește.

Până la prezentarea Albumului, aș vrea să justific puțin afirmația precedentă, pasionat de sport, în general… Pentru că Florin nu a întocmit albume doar pentru sportul rege al minții, ci și pentru sportul rege al mingii! Plăcerea de a colecționa informații, imagini, autografe, de a gândi statistici, de a săpa după ineditul în sport era nestăpânită.

A propos de “a săpa”, Florin Codarcea a fost geolog, un nume cunoscut în acest domeniu în care și-a luat și doctoratul și a profesat cu pasiune, pasiune împărtășită și de cea cu care și-a împărțit viața, soția lui, Venera!

1958 – Florin si Venera Codarcea, pe Calea Victoriei

Poate nu vă vine să credeți, dar și fiica lui Florin este geolog, la fel și ginerele…! Iar echipa de șah unde a fost legitimat, nu putea fi alta decât … Asociația Sportivă “Geologia”.

Dar să revenim la sportul nostru, la șah, și până să răsfoim Albumul, să trecem puțin prin paginile Revistei Române de Șah! Vom întâlni de mai multe ori numele lui Florin Codarcea, uneori cu întrebări pertinente despre viața șahistă internă și chiar internațională, alteori cu mici eseuri, dezvăluind un caracter sensibil și plin de … umor!

Iată două intervenții datate aprilie, respectiv septembrie 1978, în care sunt abordate probleme organizatorice la nivelul cel mai de vârf al șahului mondial.

Urmează eseurile, din care nu ne putem abține să nu evidențiem câte o “gemă” și apoi vă lăsăm să le citiți pe îndelete.

“Nebunul” fără vârstă, în R.R. de Șah nr. 6/1983: Când gafează are o mare scuză, cei din jur zicând “Lăsați-l în pace, doar știți că e … nebun!”

Căluțul cel isteț, în R.R. de Șah nr. 4/1985: F.I.D.E. i-a apreciat întotdeauna calitățile deosebite, alegându-l emblema șahului mondial.

Pionul, în R.R. de Șah nr. 12/1986: Deși luptă ca un Spartacus, lovind în dreapta și-n stânga, nu se consideră un erou, gustând mult rolurile comico-tragice ca în “pionul otrăvit”.

Și acum, Albumul!

Acesta începe fulminant, prezentând în primele pagini fotografia, însoțită de semnăturile, cu dedicație, din partea a doi giganți ai șahului mondial, Mihail Botvinnik și Mihail Tal.

Dar cum, unde, când?

Simplu! La Olimpiada de șah disputată la Varna, la vecinii noștri bulgari, în 1962, Florin Codarcea a fost unul din suporterii echipei române. Așa cum microbiștii (de fotbal, de obicei, dar nu numai) se duc pe stadioane (sau în sălile de sport), la fel și Florin și-a luat familia și a mers la … mesele de șah. Acolo Florin Codarcea l-a întâlnit pe … Florin Gheorghiu, mezinul echipei noastre, cu care are și o poză spre neuitare!

Olimpiada de la Varna, 1962

Fără o ordonare strictă în timp, Albumul ne prezintă dedicații datate “Moscova, 1961” de la alte nume sonore ale șahului: Paul Keres, Salo Flohr, Gideon Stahlberg, Andre Lilienthal, urmate de multe altele.

Apoi un emoționant salut de la Victor Ciocâltea: “În cele mai fericite clipe, după câștigarea campionatului R.P.R. de șah – 1961 – cele mai prietenești salutări șahiștilor de la “Geologia”, urându-le numai succese în muncă și sport. București, 24/xi/1961”.

Să reproducem și câteva fotografii de la manifestările sportive la care a participat Florin Codarcea.

1961 – Florin Gheorghiu în simultan
1962 – Simultanul dat de maestrul internațional maghiar Istvan Bilek la Asociația sportivă “Geologia”. La mese, Florin Codarcea și I. Rădulescu
Aprilie 1962 – Simultanul maestrului internațional bulgar Nikola Padevski, primul din stânga. Lângă el, Florin Codarcea și șahiștii de la Asociația sportivă “Geologia”
1983 – Campionul mondial Anatoli Karpov semnează în Albumul lui Florin Codarcea

Ne oprim aici cu dezvăluirea fotografiilor sau numelor celebrităților locale sau străine, lăsându-vă plăcerea să le descoperiți singuri, în Albumul pe care vi-l dăruim, din partea lui Florin Codarcea, în continuare.

Pentru a-l răsfoi, dați click pe Album.

Îți mulțumim, Florin Codarcea, și promitem că vom reveni cu informații și imagini noi!

Florin Codarcea (09.iv.1933 – 26.vi.2020)

Ligia Jicman și „Lugojul șahist”

După cum prea frumos ne-a obișnuit în ultimii ani, maestra internațională Ligia Jicman a publicat un nou volum despre șah.

Cu o perseverență demnă de invidiat și, mai ales, de urmat, Ligia Jicman continuă “săpăturile arheologice” în bogatul tezaur al șahului bănățean, cu cartierul general la Timișoara.

După volumele Campionatele de șah ale Timișoarei (împreună cu Adrian Bach, 2016) și Repere șahiste timișorene (2019), iată că în 2020 avem parte de Lugojul șahist.

Volumul este, după părerea mea, una din cele mai bune apariții de acest gen în publicistica noastră, îmbinând în mod plăcut informații istorice cu fragmente din presa timpului și cu fotografii, unele din ele inedite sau prea puțin cunoscute. Axat pe personalități șahiste din zona Lugojului, lucrarea Ligiei Jicman aduce o serie de informații noi despre mai cunoscuții Ionel Linția, Adolf Pichler sau Constantin Raina, alături de Gheorghe Szondy, Gheorghe Dulcu sau Virgil Șchiopescu, cu toții meritând o recunoaștere pe măsura activității sportive sau de popularizare a șahului.

Nu în ultimul rând, trebuie amintită și ținuta grafică, cu hârtia velină care conferă o calitate superioară reproducerilor foto, precum și coperta hard, ambele dând o notă de eleganță suplimentară volumului.

Iar acum, să așteptăm următorul volum sub semnătura Ligia Jicman!

Gertrude Baumstark nu mai este printre noi…

Am primit de la maestra internațională Ligia Jicman vestea tristă că o altă figură marcantă a vieții șahiste românești, maestra internațională Gertrude Baumstark, ne-a părăsit pentru totdeauna.

Un gând pios și recunoștință veșnică pentru tot ce a făcut pentru șah!

În continuare, o scurtă biografie șahistă, prezentată de Ligia Jicman, iar pe site-ul nostru veți găsi mai multe imagini din activitatea șahistă a regretatei maestre la adresa https://www.stere.ro/baumstark-gertrude/.

BAUMSTARK Gertrude Rosemaria

Maestră internațională

(21.05.1941, Timişoara – 28.04.2020, München, Germania)

A fost profesoară de matematică și inginer electronist.

Anul 1969 – maestră a sportului; anul 1970 – maestră internaţională, anul 1975 – maestră emerită a sportului. În anul 1970 a primit, prin Decretul nr. 482/1970, medalia Ordinul Sportiv clasa a III-a, pentru merite deosebite în activitatea sportivă.

A jucat în echipa „Ştiinţa” Timișoara care s-a calificat în anul 1965 la finala Campionatului naţional pe echipe. În anul 1967 este componentă a „Medicinei” care cucerește titlul de campioană națională pe echipe, unde realizează 5,5 p. din 6 partide.

Campioană națională de senioare în anii 1967, 1981; vicecampioană națională de senioare în anii 1969, 1970, 1971, 1975, 1977, 1986; bronz la naționalele de senioare în anul 1968; campioană naţională la şah prin corespondenţă, ediţia 1962 – 1965; finalistă a primului campionat mondial prin corespondenţă disputat între 1969 – 1972.

Medalii la campionatele universitare: anul 1969 – aur, anii 1961, 1963 – argint și anul 1960 – bronz.  Componentă a lotului național de senioare între anii 1960 – 1995.

A făcut parte din echipa naţională a României la Olimpiadele din 1969, 1972, 1974, 1978, 1980, cu care a cucerit medalii de argint în anul 1972 (Skopje / Iugoslavia) şi anul 1974 (Medellin / Columbia) și medalia de argint pentru rezultatul individual pe masa a II-a în 1978 (Buenos Aires / Argentina). Ultima participare cu echipa la Olimpiadă a fost în anul 1980 – loc 4 la ediția disputată la La Valletta / Malta.

Locul 2 la Balcaniadă cu echipa feminină în anii 1977 – Albena / Bulgaria, 1981 – Atena / Grecia și 1982 – Plovdiv / Bulgaria.

Numeroase calificări la turneele zonale și interzonale ale campionatului mondial feminin individual, de ex.: calificată în 1973 la zonalul feminin de la Pernik / Bulgaria, calificată în 1975 la zonalul feminin de la Karlovy Vary / Cehoslovacia, calificată în 1976 la interzonalul de la Tbilisi / U.R.S.S.; calificată la interzonalul feminin de la Alicante / Spania din 1979.

A câștigat turnee puternice, dintre care trebuie remarcate: Galaţi – 1962, Bucureşti – 1967, Sofia / Bulgaria – 1968, Sinaia – 1969, Ohrid / Iugoslavia – 1971, Lublin / Polonia – 1974, Bucureşti – 1975 etc.

De asemenea a cucerit numeroase medalii de aur, argint și bronz la campionatele naționale pe echipe cu „Medicina” și „Electromotor” din Timișoara, precum și la Campionatele Timișoarei.

Din anul 2004, Gertrude Baumstark a reprezentat Germania în competițiile internaționale.

Alexandru Cornea: Am participat la Campionatul Mondial de Veterani…

Numele lui Alexandru Cornea îmi era cunoscut de la primul său volum, 100 de șahiști cu care am jucat!, Baia Mare, 2019.

L-am întâlnit pentru prima dată în noiembrie 2019, când mă plimbam printre mesele frumos aranjate înaintea rundei inaugurale a campionatelor mondiale de veterani ce aveau să înceapă curând. Și atunci, după o scurtă prezentare, m-a abordat direct, fără prea mare introducere: „Dacă scriu o carte despre concurs, îmi scrieți prefața?”. „Bineînțeles”, am răspuns, apoi fiecare și-a văzut de treabă, dl. Cornea de partide, iar eu să-mi îmbogățesc colecția de autografe…

Aspect de la deschiderea Campionatelor mondiale pentru veterani.
În rândul al doilea, Alexandru Cornea, publicistul, pregătindu-și aparatul de fotografiat…

Așa că nu mică mi-a fost mirarea când, după nici trei luni, pe la începutul lui februarie curent, primesc un mail laconic: „În mare am terminat cartea, mai lipsește coperta și prefața”. O astfel de… provocare, nu se refuză!

Și, după câteva corecturi, câteva sugestii și o prefață, a apărut un volum consistent, de peste 300 de pagini, intitulat, cum altfel decât Am participat la Campionatul Mondial de Veterani, Bucureşti, 11 – 24 noiembrie 2019.

Aceasta ar fi, pe scurt, povestea noului volum semnat de Alexandru Cornea, volum pe care îl recomandăm tuturor iubitorilor sportului minții.

Iar în aceste vremuri, când Coronavirusul COVID-19 ne ține forțat în casă, cartea se va dovedi un partener plăcut și util oricărui amator de șah!

Comenzi pe adresa de mail a autorului: cornea.alexandru@yahoo.com și la telefon 0745.656.646.

Ne-a părăsit un mare animator al șahului: Liviu Dobronăuțeanu…

Liviu-Corneliu Dobronăuțeanu (1937 – 2020), unul dintre marii animatori ai șahului românesc de câteva decenii bune, ne-a părăsit…

Cu gândul de a se realiza, odată, o biografie pe cât posibil mai completă, sarcină dificilă dacă avem în vedere multitudinea de evenimente șahiste inițiate, organizate, supervizate, arbitrate etc. de Liviu Dobronăuțeanu, prezentăm deocamdată câteva repere cronologice dintr-o viață dedicată șahului.

1971 – Bacău, Cupa Semicentenarului: „Eforturile organizatorilor au fost pe deplin răsplătite, atît prin interesul suscitat de concurs în localitate şi chiar mai departe, cît şi prin faptul că unul dintre şahiştii băcăuani, candidatul de maestru Liviu Dobronăuţeanu, a izbutit să culeagă numărul de puncte necesar pentru obţinerea unei note de maestru.” (R.R. Șah, 1971)

1972 – Liviu Dobronăuţeanu joacă în grupa a V-a din semifinalele Campionatului național de șah prin corespondență, ediția XI. (R.R. Șah, 1972)

1976 – „Pentru a doua oară consecutiv, Brăila organizează în excelente condiţii o competiţie de nivel republican: finala campionatului naţional pentru juniorii mici. Meritul aparţine, în primul rînd, harnicei comisii judeţene de şah, avînd în persoana preşedintelui său, problemistul Victor Cuciuc, un activist voluntar entuziast, neobosit. La reuşita actualei ediţii a întrecerii a contribuit şi colectivul tehnic care a condus turneul, arbitrii Valeriu Avram (Bucureşti), Ion Silaghi (Zalău) şi Liviu Dobronăuţeanu (Brăila).” (R.R. Șah, 1976)

1984 – … o vizită la Brăila ne-a pus față în față cu preşedintele comisiei judeţene de şah, ing. Liviu Dobronăuţeanu, un pasionat al disciplinei noastre, fost campion naţional de compoziţie şahistă, care se străduieşte să scoată din anonimat această activitate şi să o plaseze pe coordonatele împlinirilor. „Este o cale lungă, extrem de dificilă”, ne mărturiseşte animatorul şahului brăilean, „dar ca oameni dăruiți sportului, avem datoria să mergem pînă la capăt …” (R.R. Șah, 1984)

1996 – La sfârşitul lunii noiembrie, Federaţia Română de Șah, în colaborare cu Asociația Organizatorilor Concursurilor de Şah (preşedinte ing. Liviu Dobronăuțeanu) a organizat la Brăila finala Campionatului naţional individual de şah activ, ediția 1996. (Şah! Chesspress, 1996)

1997 – Campionatul național de șah rapid. „Datorită eforturilor pline de entuziasm ale ing. Liviu Dobronăuțeanu s-a ajuns cu bine la finalul unei competiții care poate fi atractivă …” (Gambit, 1997)

1997 – Cupa României – Echipa BNR Bucureşti este câştigătoarea primei ediții a Cupei României 1997. „… arbitri d-nii Liviu Dobronăuțeanu şi Alexandru Solomon.” (Gambit, 1997)

1999 – „Şah! Chesspress”. revista naţională de şah şi Astral Şah Club vă propun o nouă competiţie şahistă: „Cupa Oraşelor” – Astral. Director de Concurs: Dl. Liviu Dobronăuţeanu, arbitru F.LD.E. (Şah! Chesspress, 1999)

2000 – Federația Română de Şah la a 75-a aniversare! „Liviu Dobronăuțeanu, prin mijloace proprii, a reuşit emiterea a două cărţi poştale dedicate aniversării a 75 de ani FIDE şi F.R.Şah. Felicitări!” (Gambit, 2000)

2000 – Cupa Oraşelor – Astral Şah Club, Ediţia 1, 1999-2000 – Director de turneu, care răspunde de coordonarea tuturor fazelor va fi Liviu Dobronăuțeanu (Bucureşti). Fundația Șah Astral – Consiliul de Administrație are următoarea formulă: Preşedinte: Ionuţ Dobronăuţeanu, Vicepreşedinţi: Mihai Panait, Liviu Dobronăuţeanu, Director executiv: George Erdeuş. (Şah! Chesspress, 2000)

2001Open Bucureşti, 22 – 29 aprilie 2001

– Liviu Dobronăuţeanu, Director de turneu. […] să precizăm rolul primordial jucat în organizare de către Liviu Dobronăuţeanu, iniţiatorul, promotorul şi sufletul acestui mare turneu. […] Dl. Liviu Dobronăuțeanu – eminent arbitru internațional şi un clasic al organizării turneelor de şah rapid. (Şah! Chesspress, 2001)

– Domnul Liviu Dobronăuţeanu, împreună cu Fundaţia Astral şi Clubul de Şah Astral, au reuşit să înscrie şi Bucureştiul, spre binele şahului românesc, în circuitul de openuri internaţionale. (Timșah, 2001)

2001 – Ediţia a 22-a a festivalului de la Bled (24 Martie – 1 Aprilie) “… o frumoasă prezentare scrisă de arbitrul internaţional Liviu Dobronăuţeanu”. (Şah! Chesspress, 2001)

2002 – Seria de articole “Șahul românesc acum 50 de ani”, sub semnătura lui Liviu Dobronăuţeanu. (Şah! Chesspress, 2002-2003)

2003 – La Snagov, pe data de 6 martie se va disputa a III-a ediţie a „Mărțișorului Snagovului” într-o „formulă” inedită: concurs feminin de şah activ, structurat pe etape eliminatorii (preliminarii, calificări, turul I şi din turul II intră jucătoarele cu titluri internaţionale), la care vor participa 40 de şahiste (fond de premii – 5-6 milioane lei). „Vinovatul” principal pentru organizarea competiţiilor din Snagov este domnul Liviu Dobronăuţeanu, sprijinit de Primăria Snagov! (Timșah, 2003)

2003 – “La începutul lunii martie Fundaţia „Şah Astral” a organizat un Mega Open de şah. Într-o singură zi, 150 de şahişti din Bucureşti, Ilfov, Brăila, Galați, Prahova s-au întrecut într-o competiţie de şah rapid care (deja !) a devenit tradiţională. Sufletul acestui concurs, arbitrul internaţional Liviu Dobronăuţeanu a dovedit – cu entuziasmul şi altruismul care îl caracterizează – că pasiunea pentru şah a românului este uriaşă, că pofta de joc a şahistului român este peste măsură de mare.” (Şah! Chesspress, 2003)

2004 – Open București, ediția IV: „Felicitări echipei de organizatori şi, în mod deosebit domnului Liviu Dobronăuţeanu, pentru condiţiile excelente oferite şahiştilor şi pentru eforturile extraordinare pe care le face pentru a organiza concursuri de şah!” (Timșah, 2004)

2005 – Cea de a IV-a ediţie a „Mărțișorului Snagovului”, se va disputa în 5 martie 2005 în sala de sport din Snagov! Inedită este, de această dată, formula de disputare. Astfel, competiţia open este, în exclusivitate, dedicată junioarelor în vârstă de până la 15 ani, are un fond de premii de 10.000.000 lei, iar câştigătoarea va primi un mărţişor de aur. Se vor disputa etape eliminatorii pe localităţi, iar finala este programată la Snagov pe 5 martie. Sufletul concursului, domnul Liviu Dobronăuţeanu …! (Timșah, 2005)

2002 – Olimpiada de la Bled, Gheorghe Candea și Liviu Dobronăuțeanu