Şahul în filme

Şahul, sportul nostru preferat, a fost şi este o sursă de inspiraţie şi pentru lumea filmului. Având şahul mai mult sau mai puţin în prim plan, numărul acestor producţii este mai mare decât credeam. Şi atunci am hotărât să pregătesc o secţiune distinctă pe această temă. Lansarea în curând!

Recent v-am informat despre filmul Zugzwang, cu Dan Tratatovici în rol principal.

Acum, câteva cuvinte despre Bored.

Uriaşul actor care a fost Ilarion Ciobanu (1931 – 2008) şi-a încheiat cariera de actor printr-un scurt-metraj despre şah, în regia fiului său Ioachim Ciobanu. Ilarion este Dumnezeu care joacă o partidă împotriva diavolului, cu fapte bune împotriva celor rele, cu “catastrofe şi cataclisme”, iar când Dumnezeu se plictiseşte, piesele continuă singure partida, continuă singure lupta, continuă singure viaţa… [Bibliografie: Călin Căliman, Ilarion Ciobanu, 2010, pp. 90.]

Deci, Boredhttps://www.youtube.com/watch?v=Rs3LKygUZV8

Şi un link către un filmuleţ cu simpaticul urs Bernard, despre care chiar nu ştiam că joacă şah!! – https://www.youtube.com/watch?v=yX-ZybgafnM

Cristina FOIŞOR – In memoriam

Ne-a părăsit, după o luptă cu o boală grea, dusă cu demnitate şi discreţie, Cristina-Adela Foişor.

Una dintre cele mai renumite şahiste care au reprezentat vreodată România, multiplă campioană naţională, componentă de bază a echipei olimpice de-a lungul a aproape 3 decenii (!), cu un palmares care cuprinde multe alte distincţii, Cristina a fost şi un bun pedagog, şi o soţie bună alături de Ovidiu Foişor, la rândul lui campion naţional şi o mamă de excepţie pentru cele 2 fiice, WGM Sabina-Francesca Foişor şi WIM Mihaela-Veronica Foişor, şahiste cu nume şi renume! Ce familie!!

Şi ce pierdere pentru familie! Ce pierdere pentru întreaga comunitate şahistă, nu numai din România! Căci la nici 50 de ani împliniţi, Cristina ar mai fi avut multe de spus…

În semn de omagiu pentru marea maestră dispărută prematur dintre noi, vom actualiza cariera sa şahistă prezentată în rubrica noastră Biobibliografie – Foişor, Cristina-Adela.

Cum din spusele de suflet ale lui Szabo Gergely pe pagina de facebook a F.R. Şah am aflat că marea noastră maestră a fost pasionată de poezie, reluăm şi noi una din ultimele ei creaţii, mult reprodusă acum în media electronică.

Gri

Culoarea mea a fost aleasă-n faşă
şi am primit ca dar modestul gri,
nu ştiu de-a fost aleasă de-a mea naşă
sau chiar Domnul vru al meu păcat aşa-l acoperi.

De ce încă exist? e încă o himeră
ce mă învăluie la ceas de întrebări
mă simt ca o girafă-n seră
ce ascunziş printre garoafe nu-şi găsi.

Aş vrea să licitez un verde proaspăt,
sau chiar un galben pal aş accepta,
însă-i târziu, căci Timpu-i expirat
şi Doamna-n negru nu vrea a aştepta.

Adio dar, voi toţi cu mic cu mare
ce poate m-aţi iubit sau poate nu
aş încerca la ăst final o întrebare:
al meu gri îl veţi uita curând, sau poate nu?

Cristina Foişor, sâmbătă 23 aprilie 2016

Încheiem în aceeaşi notă, care i-ar fi plăcut, poate, Cristinei, cu catrenul şahist al lui Omar Khayyam:

Cum spune adevãrul, nu pilda sau ghiocul,
noi suntem nişte piese şi cerul face jocul;
pe eşichierul vieţii jucãm şi ne-om întoarce-n
cutia nefiinţei, pe rând cum ni-e sorocul.

Odihneşte-te în pace, Cristina!

Rubrici de şah în publicaţii mai puţin cunoscute [ii]

Colaboratorul nostru Liviu Podgornei ne-a trimis rubrica de şah pe care a semnat-o în „Viața studențească”.

– Viaţa studenţească, 12 septembrie 1984

– Viaţa studenţească, 19 septembrie 1984

– Viaţa studenţească, 26 septembrie 1984

– Viaţa studenţească, 17 octombrie 1984

– Viaţa studenţească, 24 octombrie 1984

– Viaţa studenţească, 31 octombrie 1984

– Viaţa studenţească, 14 noiembrie 1984

– Viaţa studenţească, 21 noiembrie 1984

– Viaţa studenţească, 28 noiembrie 1984

– Viaţa studenţească, 5 decembrie 1984

– Viaţa studenţească, 19 decembrie 1984

– Viaţa studenţească, 26 decembrie 1984

– Viaţa studenţească, 16 martie 1985

 

În legătură cu cele două publicaţii, „Convingeri comuniste” şi „Viaţa studenţească”, ele erau, într-adevăr, mai puţin cunoscute publicului larg, pentru că erau studenţeşti. „Convingeri comuniste” era ziarul studenţilor din Centrul Universitar Bucureşti, cu o audienţă redusă doar la capitală, nefiind distribuit şi în ţară. „Viaţa studenţească” însă era ziar cu arie de distribuţie naţională, pentru toate centrele universitare. Putea fi găsit la chioşcurile din toate oraşele universitare. În mediul universitar însă, ele erau cunoscute şi chiar importante, pentru că erau editate la Bucureşti, cu un spectru mai larg de informații şi subiecte. Şi, în ciuda titlului şi a tributului politic, inevitabil, erau chiar interesante, în limitele vremurilor! Liviu Podgornei

Dan Tratatovici – Şahul în viziune holistică

Nu se întâmplă prea des ca patima scrisului să se transmită de la părinţi la copii… Iar în domeniul şahului, ar trebui să căutăm mult pentru un asemenea caz.

Dar noi avem acum un exemplu recent.

Numele maestrului FIDE Monel Tratatovici este binecunoscut nu numai ca şahist, dar şi ca scriitor, căci sub semnătura lui pe volumul Primii 64 de ani… a debutat seria digitală din colecţia arhiŞAH publicată pe STERE.ro.

Iar la sfârşit de an 2016, fiul său, Dan Tratatovici, bun jucător de şah şi antrenor FIDE, publică un volum consistent scris în limba ebraică, intitulat Shachmat begisha holistit, care în limba română s-ar traduce Şahul în viziune holistică.

Preluând din prezentarea lui Dan, să spunem că titlul corespunde ideii de a lăsa şahul să vorbească prin intermediul a 300 de partide selecţionate şi 100 de studii şi probleme, fără a direcţiona în vreun fel gândirea cititorului, lăsându-l să … navigheze singur prin cele nu mai puţin de 452 de pagini ale cărţii. Rod al muncii autorului din ultimii 3 ani, volumul încearcă să atingă mai toate aspectele şahului: tactic şi strategic, practic şi artistic, masculin şi feminin, israelian şi internaţional…

 

 

Căutând pe internet o fotografie a lui Dan, am găsit şi ceva mai puţin cunoscut, şi anume un scurt metraj datând din anul 2012, cu Dan Tratatovici în rol principal.

Filmul se numeşte Zugzwang şi îl puteţi viziona la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Q2uq4s6B-6s

[Fotografiile sunt prelucrate după site-ul youngchess.ro]

Rubrici de şah în publicaţii mai puţin cunoscute [i]

Colaboratorul nostru Liviu Podgornei ne-a trimis o serie de rubrici de şah mai puţin cunoscute din publicaţii precum „Convingeri comuniste” (!) și „Viața studențească”.

Sunt sigur că pentru amatorii de istorie şi de publicistică şahistă va fi o surpriză. Începem cu… Convingerile!

Să învăţăm metodic şahul – Articolele lui Sergiu Samarian din „Sportul Popular”

Binecunoscuta lucrare a lui Sergiu Samarian Să învăţăm metodic şahul, publicată în 3 ediţii pe care le găsiţi şi pe STERE.ro (ed. 1 – 1951, ed. a 2-a revăzută şi adăugită – 1955 şi ed. a 3-a revăzută şi adăugită – 1965), a fost precedată de o serie de articole publicate în ziarul „Sportul Popular” din anii 1949 – 1950.

Am reuşit să recuperăm majoritatea acestor articole şi vi le oferim în continuare. Deocamdată în acest format…

 

– Metodic [33]

– Metodic [34]

– Metodic [35]

– Metodic [36]

– Metodic [38]

– Metodic [41]

– Metodic [43]

– Metodic [45]

– Metodic [48]

– Metodic [49]

Florin Gheorghiu comentează meciul Fischer – Petrosian în „Scânteia Tineretului”, 1971

Colaboratorul nostru fidel, domnul Cristian – Florin Dănănău, ne-a trimis o serie de rubrici din „Scânteia Tineretului” de acum 45 de ani (!), în care marele maestru Florin Gheorghiu comentează partide din meciul Fischer – Petrosian, meci care avea să desemneze adversarul lui Spasski pentru titlul mondial.

– 07 octombrie 1971

– 08 octombrie 1971

– 09 octombrie 1971

– 10 octombrie 1971

– 14 octombrie 1971

– 16 octombrie 1971

– 20 octombrie 1971

– 21 octombrie 1971

– 26 octombrie 1971

– 28 octombrie 1971

– 30 octombrie 1971

Sper să completăm cât mai curând întreaga serie de articole dedicate acestui eveniment.

Se juca şah în Moldova secolului XVI !?

În 1863, G. Asachi publică la Iaşi “Partea I-ia şi II-a” din piesa de teatru Petru Rareş, „Dramă originală din istoria Moldovei”, “Dramă istorică în patru părţi”, cu prima parte începută (publicată ?) încă în 1853.

În Partea a 2-a, “Scena urmează la Suceava şi în tabără, la anul 1527”, iar printre personaje se număra şi “Petru, surnumit Rareş, de 20 ani”. Să dăm cuvântul autorului, în prezentarea Actului al II-lea:

“Teatrul reprezintă spre stânga campamentul oastei. Se văd table înscrise cu numele cetelor, spre dreapta în fund se vede cetatea Suceava; în avanscenă din astă parte, o casă ţărănească. Banda sună marşuri. Grupuri de ostaşi esercitându-se, unii gătind arme, alţii pe dobe giucând satrance […]”.

Lăsând pe mai târziu sau lăsând altora plăcerea de a verifica detaliile istorice (vârsta lui Petru Rareş în 1527, despre ce luptă este vorba etc.), să remarcăm că ne aflăm în faţa celei mai timpurii menţiuni despre jocul de şah pe teritoriul ţării noastre!

Deci ostaşii moldoveni îşi petreceau timpul dinaintea unei bătălii jucând şah, cu tobele pe post de masă…

 

Gheorghe Asachi (1788 – 1869), cunoscut iluminist şi personaj plurivalent în viaţa culturală şi socială din România secolului XIX: scriitor, poet şi dramaturg, jurnalist, istoric şi om politic – http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Gheorghe+Asachi

Petru Rareş (1483 – 1546), fiu nelegitim al lui Ştefan cel Mare, a fost în două rânduri domnitor al Moldovei: 1527-1538 şi 1541-1546 – https://ro.wikipedia.org/wiki/Petru_Rare%C8%99

 

 

Sărbătorim Ziua naţională a României şi 3 ani de existenţă pentru STERE.ro!

În cinstea Zilei naţionale a României, pe parcursul lunii decembrie vom publica noi pagini din publicaţii de şi despre şah, precum şi o serie de informaţii inedite, în semn de respect pentru ţară şi ca un tribut pe care îl aduce şi şahul la imaginea naţională.

De asemenea, sărbătorim şi 3 ani de existenţă a site-ului STERE.ro – în data de 5 decembrie 2016 se împlinesc 3 ani de la lansarea site-ului!